Näyttelyt

fullsizeoutput_204d

Ponnahus Galleria tuo Viljamakasiiniin Anni Arffmanin ”Jännite” – näyttelyn

Ponnahus Galleria jatkaa Kainuusta lähtöisin olevien taiteiljoiden töiden esille tuomista. Sotkamossa syntynyt taiteilija Anni Arffman tuo Ponnahus Gallerian näyttelyyn esille uusimpia paperileikkelyteoksiaan, joiden materiaalina ovat musteella maalattu paperi ja röntgenkuvat. Ihmishahmoiset aiheet ovat leikattu paperiin saksilla ja kirurgin veitsellä. Aiheensa Arffman on poiminut esimerkiksi urheilijakuvien jännitteisistä hetkistä, joiden tunnelmaa hän on sitten paisuttanut eksistentiaalisempaan suuntaan vapaasti irrottautuen alkuperäisestä asiayhteydestä.”On vaikea sanallistaa pitkän ja sattumienkin johdatteleman prosessin suhteellisen tuoreita ilmentymiä, mutta jotakin alati kiehtovaa on pysäytetyssä hetkessä, jossa silti poreilee liikkeen ja vahvojen mielikuvien jännite. Lasittuneen pinnan alta tahtoo murtautua jotakin esiin. Tässä tapauksessa kenties jotakin kohtalokasta, sillä röntgenkuvien paljastamat pinnanalaiset näkymät johdattelevat ainakin omia ajatuksiani siihen suuntaan. Toisaalta vakavien aiheiden kannoilla kulkee aina musta huumori. Ponnahus Gallerian ehdottama näyttelytila vanhassa viljamakasiinissa oli suunnattoman inspiroiva ja sellainen näyttelytila, josta en oikein ollut osannut haaveillakaan. Pimeähkön ja erikoisen kapean korkean tilan ja teosten valaisun välinen jännite korostuu. Ajalliset kerrokset luovat omaa maailmaansa niin ikään.”

Anni Arffman (s. 1985 Sotkamossa) on Oulussa asuva kuvataiteilija. Hän on Linnan lukion taidelinjan kasvatti ja työskentelee yhä myös Kainuussa esimerkiksi Kainuun uuteen sairaalaan tulevan kainuulaista luontosuhdetta käsittelevän paperileikkelyteoksen parissa. Anni Arffman on työskennellyt päätoimisena kuvataiteilijana vuodesta 2009, jolloin hän valmistui kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta pääaineenaan maalaus. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin Suomessa ja mm. Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Sloveniassa ja Ruotsissa. Anni Arffman on idealähtöinen taiteilija, ja siten hän on työskennellyt viime vuodet mm. akvarellimaalauksen ja paperista sekä muovista leikattujen installaatioiden parissa.

Ponnahus Galleria on kolmen kainuulaisen taiteilijan Emilia Hyvösen, Mayumi Niiranen-Hisatomin ja Riikka Keräsen pop-up taidegalleria, joka tuo taidenäyttelyitä Kajaanin tyhjiin tiloihin.

Näyttelyn avajaiset ke 14.8. klo 17.00 – 20.00

Näyttely on avoinna to klo 13-18, pe klo 17 – 21, la klo 13 – 18 ja su klo 13-16.

Teppanan Viljamakasiini, Ilmarintie 3

”Kajaanissa on virtaa” – Pekka Agarthin valokuvia Kajaanista

Pekka Agarth arvostaa ”primus motoreita”, ihmisiä, jotka saavat aikaan ja heitä, jotka avustavat talkoolaisina. Agarth on koonnut PopUp-näyttelyn viime vuosien tapahtumista Kajaanissa. Kuvat ovat dokumenttejä ja muistutus siitä, että paikkakunnalla tapahtuu.

Näyttelyn kuvista pääosa on aikaisemmin julkaistu Agarthin perustamissa facebook-ryhmissä”Meidän Kajaani” ja ”Muistojen Kainuu”. Näyttelypaikalla on myös vieraskirja, johon toivotaan kävijöiden omia muisteloita kuvissa olevista tapahtumista.

Pekka Agarth on kajaanilainen valokuvaaja, joka on taltioinut kajaanilaista kaupunkielämää jo vuosikymmenten ajan. Agarthin kokoelmista koottu valokuvanäyttely kohoaa Lussituvalle Linnanvirran tapahtumaviikonlopun ajaksi.

Näyttelyn avajaiset pe 16.8. klo 17.30.

Näyttely on avoinna pe klo 17 – 21, la klo 11 – 18 ja su klo 13-16.

Kajaanin taidemuseossa Heidi Kilpeläisen näyttely ”Suuri Tuntematon”

Taidemaailman tietoisuuteen HK119-artistina ilmestynyt Heidi Kilpeläinen ei ole sukunsa ensimmäinen esiintyjä. Kainuussa syntynyt jättiläiskasvuinen Daniel Cajanus (1703–1749) osasi kääntää voitoksi oman huomionarvoisen mittansa ja päätyi esiintymään ympäri Euroopan. Nyt hän jatkaa elämäänsä Suuri tuntematon -näyttelyssä, jossa Kilpeläinen käsittelee Cajanuksen kautta mm. maahanmuuton teemoja.

Land of Dreams -videoteoksessa taiteilija rakentaa siltoja eri maailmojen, sukupolvien ja kulttuurien välille. Sen lauluhetkissä paljastuu pienten eleiden ja jakamattoman huomion merkitys. Toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kohtaavat, kun Kilpeläinen esiintyy niin sotainvalideille kuin turvapaikanhakijoillekin.

Näyttely puhuu rajattoman vieraanvaraisuuden, huomaavaisuuden ja välittämisen puolesta.

Taidemuseo on avoinna la klo 10-17 ja su klo 10 – 17

Huom! Taidemuseolla lauantaina klo 16-17 Barokki Soi -konsertti.

Kainuun prikaatin ja rajavartioston kalustonäyttely

Kainuun rajavartioston ja Kainuun prikaatin kalustonäyttely Raatihuoneentorilla.

Lisäksi keisari Aleksanterin tulo toteutetaan puolustusvoimien FASTER- työntöveneellä. Veneeseen on mahdollista tutustua lauantaina klo 12-15 Tervakanavalla.

Kalustonäyttely lauantaina 17.8. klo 12 – 17

Kainuun Museon historialliset valokuvat

Linnanvirran alueen historiallisia kuvia Rantapuistossa, sekä Kynskin sillan kaiteessa suurennos grafiikkateoksesta, jossa kuvattuna jokimaisema 1700-luvulla.

kajaanin kuvataiteilijat ry:n näyttely ”OTOS”

Keskustan S-Marketin tiloissa (Raatihuoneen puolella) 12.-18.8. Näyttelyn töiden tekijät ovat Ulla Rissanen, Auvo Koskinen, Janette Leino, Tiina Heikkinen, Arja Korolainen, Maija Vanhatapio ja Paula Lackman-Korhonen.

Näyttely on avoinna ma-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-16

 

Linnanvirta19_kartta-01

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s